TOPorgók éjszakája 28 Km

 Pázmándi TOPorgók

éjszakája 28 km

 2019. augusztus 03.


 

Az éjszakai túráink indulási, érkezési helyszíne: Pázmánd, Buckó tanya.  GPS: 47.16277 18.39514

 

Adatok

Rajt:                     Buckó tanya

Cél:                      Buckó tanya

Indulás:                 1900 - 2100
Táv:                      28km
Szintemelkedés:   680m
Szintidő:               8óra
Díjazás:                Kitűző
Szolgáltatás:         Ital, Hidegétel, Melegétel, Édesség, Meglepi.
Nevezési díj:         1500Ft/fő
Túraleírás
itt. letölthető
Térkép
itt. letölthető

Útvonal Pázmánd Buckó tanyaMalom, Pázmánd forrás, Nyír-hegy, Meleg-hegy, Gyapjaszsák, Vörösmarty présház,  Bence-hegy, Szintezési főalappont, Csúcsos-hegy (Nadap), Cseplek-hegy, Zsidó-hegy, Pázmánd Buckó tanya

 

Pázmándi TOPorgók éjszakája valahogy így:

 

 

A Buckó tanyáról balra fordulunk a falu központ felé és a  P + jelzést  követjük a malomig.                                                        
 1. állomás MALOM.

Tovább a  
 P + jelzést követve a faluba, a Gesztenye fasor (Zalka Máté utca) és a Fő utca sarkán található óvodáig.

2. állomás Buszmegálló. Pecsét a buszmegállóban, pontőr ezen az állomáson nincs.
Utána balra fordulva erősen lefelé, majd emelkedve haladunk tovább a Gesztenye fasoron (Zalka Máté utca).     

3. állomás PÁZMÁND-FORRÁS
Szalagozáson erős kaptatón szőlők menti aszfaltra érünk, azon balra fordulunk, majd 100 m után jobbra. A szőlők között kanyarogva elérünk egy patakot, és a nem túl látványos hídon átkelve enyhén jobbra, szinte egyenesen fel tovább. Jobb kanyar, majd balra be a fák közé – még mindig a szalagozást követve - hamarosan elérünk az erdő aljába a vadvédő kerítéshez.  Pár méter után átmászunk a kerítésen átvezető fa létrán. Balra megyünk tovább, követjük a kerítés futását, egészen addig, míg bal kéz felől el nem érünk egy lelakatolt erdészeti kaput. Itt elindulunk jobbra felfelé a Nyír hegyre.

4. állomás NYÍR-HEGY / Magos-kő /
Még mindig felfelé tartva, a fényvisszaverős szalagozás reményeink szerint, nem kevés tekergés után átvezet bennünket az erdő sötétjén, és immár ereszkedve elérjük a Nadapot Lovasberénnyel összekötő műutat. A sorompót megkerülve átkelünk az aszfalton, és a szemben levő sóderes úton most már felfelé haladunk. Mikor balról kerítést érünk, feltűnik a S- jelzés, ezt követjük az emelkedő tetejéig, itt balra szalagozáson fel a toronyig.

5. állomás MELEG-HEGY ( gyümölcs)
Lefelé, meredek ösvényen a keresztező földútig, itt jobbra a P- jelzésen, majd balra a Z+ on be Sukoróra. Mikor szembe találjuk magunkat egy kék színű vízcsappal, (ha a templom mellé értél túlmentél rajta) akkor balra fordulunk a Présház utcán. Itt már szalagozást követünk, pár száz méter után jobbra, majd a házakat elhagyva megtaláljuk Sukoró nevezetes ingókövét.

6. állomás GYAPJAS-ZSÁK
A S+ on áttúrázunk Nadapra, mikor balról hatalmas kőkerítés kezdődik, mi jobbra tartva átvágunk a „focipályán”, hogy újra megtaláljuk a S+ jelzést. Velencére a Halastófolyás utcán érünk be, balra a Furmint utcán -szalagozáson- jutunk fel a Panoráma útra.

7. állomás VÖRÖSMARTY PRÉSHÁZ (Zsíros deszka, víz)
Szerpentin úton felfelé, majd az utolsó pár métert, egy balról nyíló meredek ösvényen tesszük meg.        

8. állomás BENCE-HEGY 
Csodás kilátás tárul elénk az éjszakai tóra és vidékére.
Visszaereszkedünk az ösvényen a műútig, azon keresztben átmegyünk és a S- jelzést követjük egészen addíg, míg fel nem érünk a dombtetőre.(emlékmű) Szalagozásra váltunk, és jobbra tarva az erdő szélén megyünk lefelé, majd jobbra fordulunk be az erdőbe a P- on.

9. állomás SZINTEZÉSI FŐALAPPONT
A Rákóczi utcán balra felfelé a főútig, ott jobbra a P- on. Az éles jobb kanyarban mi balra térünk, és a Béke utcán érünk ki Nadapról. Az erdő alatt haladunk tovább, majd egy tábla jobbra térít minket és a messzeségben villogó piros fényt megcélozva, felkaptatunk a motokrossz pálya tetejére. Majd tovább fel, egészen a csúcsig.

10. állomás CSÚCSOS-HEGY (csoki)

( a túra legszebb pontja, ha nem lennék bent a művházban, biztosan én lennék ITT a pontőr )
Lefelé a P∆ -ön, majd szalagozáson a műútig. Balra fordulva addig megyünk rajta, míg erős bal kanyart nem vesz a patakparti erdő sarkán. Kerékpárút tábla is lesz kitéve. Itt szalagozáson jobbra fordulunk az erdő széli földúton, majd balra kis hídon átkelünk a Cibulka-patakon. Ismét balra, majd pár méter után jobbra meredeken fel.

11. állomás CSEPLEK-HEGY.
Vissza a lejtőn, az aszfaltoson jobbra, 300m után megint jobbra a szőlők melletti földúton felfelé. A szőlők végénél jobbra, ki a murvás útig, azon balra egészen az útbaigazító tábláig. Ott jobbra be a fenyvesbe a P- jelzésen, majd a fák közül kiérve, balra tartva a csúcsig.

12. állomás ZSIDÓ-HEGY.
Kis tekergő, veszélyes sziklás ösvény. P- jelzés vezet le a Buckó tanyáig. KÉREM FOKOZOTTAN FIGYELJENEK

GRATULÁLUNK, ÖN KELLEMESEN ELFÁRADT.

Frissen sütött Bécsis szendvics lessz mindenki jutalma.

 

Kiegészítő információk